Nieuws

Harmonie op anderhalve meter


Na ruim 5 maanden gedwongen coronarust begon de Harmonie halverwege augustus weer met de repetities. Niet in het vertrouwde Convenant, maar in de grote zaal van de Zuiderkerk. Een grote ruimte om op anderhalve meter van elkaar te kunnen musiceren.

Ja we zijn ineens een megakorps geworden. Dirigent Arend Gerds kan zich alleen nog verstaanbaar maken door gebruik te maken van versterking. Het voelt alsof hij een aerobicsclinic geeft, maar alles is anders in deze tijden.

Het is dus even wennen als je de knusse opstelling van het familiekorps al bijna 100 jaar gewend bent. Alleen moeder Anke en dochter Ella, beiden op bugel, mogen dicht bij elkaar zitten. Verder is het afstand houden en wie maar een kuchje heeft moet zich afmelden. En dat merken we. Ineens ben je dapper dat je met een snotneusje niet meer naar korps komt. Voor de coronatijd was je dan een watje.

Jos zorgde bij het opstarten met een rolmaat dat iedereen de afstandsregel in acht houdt. Inmiddels staan er paarse kruisen op de vloer, zodat het opstellen wat makkelijker gaat en bovendien ook meer conform de coronaregels.

We begonnen de repetities met het doel om 12 september op het Schaapmarktplein te spelen, maar dat was de opening van het cultureel seizoen. We konden nog wel in de stad optreden, maar dan met een uitgedund korps. En onze dirigent is geen voetbalcoach, die leden aanwijst die op de reservebank moeten, en dus ging dat optreden niet door. We gaan allemaal of we gaan niet, corona of geen corona, solidair met elkaar.

Survento

En nu zijn onze pijlen gericht Survento Fanfare Festival in Surhuisterveen op 14 november. Daar mag wel een DV of een inshalla bij want de coronacijfers schieten weer omhoog. Er wordt al gesproken van een tweede golf. De hafabrawereld kijkt ook nieuwsgierig mee hoe ze het in Surhuisterveen gaan organiseren. Het blijft even koffiedik kijken, maar we hebben een doel en ook al een programma. We gaan op de Zuid-Amerikaanse tour. We doen het strand van Copacabana in Rio de Janeiro aan, spelen de Libertango van Astor Piazolla, een Paso Doble en het Ave Maria dat op dit Latijns-Amerikaanse continent niet mag ontbreken.

Een half uurtje vermaak met misschien nog wel een danseres en dichter. Of het allemaal doorgaat, we zullen het zien. Optimistisch blijven en doorgaan wamt zei kerkvader Maarten Luther niet: ‘Als u weet dat u morgen sterft, dan moet u vandaag nog een boom planten.’